(浙江专版)高考英语一轮复习精选提分专练第三周星期二阅读理解(科普知识类+健康环保类)七选五+语法填空

(浙江专版)高考英语一轮复习精选提分专练第三周星期二阅读理解(科普知识类+健康环保类)七选五+语法填空
(浙江专版)高考英语一轮复习精选提分专练第三周星期二阅读理解(科普知识类+健康环保类)七选五+语法填空

阅读理解(科普知识类+健康环保类)

七选五+语法填空

Ⅰ.阅读理解

A

(2018·吉林百校联盟联考)

A new “smart bin” could mean the end of environment-conscious families spending hours sorting tins,cartons,bottles,and cardboard for recycling.

The invention,which can help sort rubbish into recycling categories without needing people to operate.It is being trialled in Poland and is set to go on sale in UK within a few years.

The bin,designed by start-up company Bin.E,recognizes different types of waste via a system positioned inside the bin which uses sensors,image recognition and artificial intelligence.Once waste is placed inside,the camera and sensor identify its type and place it in one of the smaller bins.Then it compresses the waste so it occupies less space.

It is thought that the bin could be stocked by department stores such as John Lewis,which said it is introducing more new hi-tech recycling bins.Matt Thomas,a buyer at John Lewis,gave us the reason,“We’ve recently seen a jump in specialist bins sales,with a 25 percent increase in the last few months alone.We have noticed our customers are becoming more and more focused on sustainability.In response to this demand,we are really excited to introduce a smart bin this autumn/winter season-designed to make recycling more efficient and functional for th e everyday home.”

Bin.E’s official release on the market will take place in 2018.However,at first only a larger version designed for offices will be available.The office bin will sell at £430 while customers will need to pay a £107 subscription fee for an accompanying smartphone app,which hooks them up with collection services.A spokesman at Bin.E said that home version of the bin will be cheaper and will not include a monthly payment.

They added:“After the office version,we plan to create an outdoor version and later the home version.We decided to go for the outdoor version for public areas first because it is more difficult to organize an efficient waste segregating system than in our homes.”

1.What do we know about a new “smart bin” from the first paragra ph?

A.It works automatically.

B.It has been used widely.

C.It is easy to operate.

D.It is very expensive.

2.What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to?

A.The waste.

B.The camera.

C.The bin.

D.The sensor.

3.Why is John Lewis introducing more new hi-tech recycling bins?

A.To change people’s behaviour.

B.To satisfy increasing demands.

C.To popularize new technology.

D.To make them more famous.

4.Where will the first version of new “smart bin” be used according to Bin.E’s official?

A.At home.

B.In the supermarket.

C.In the open air.

D.In the office.

B

(2018·广西南宁八中摸底) Every day,people come into contact with thousands of chemicals.These chemicals are said to be harmless to human health.In fact,the chemicals are considered so safe that we wash with them.We put them on our bodies and even our faces.Other chemical products are used throughout our homes.

By the time you walk out of your front door,you have already been exposed to thousands of chemicals.

On its own,each chemical seems harmless.But in combination with other chemicals,they may become deadly.That is the finding of a two-year study by a high-profile(高调的) task force of scientists.The task force was told to investigate the cancer-causing possibility of chemical mixtures.

Linda Gulliver was one of the 174 scientists on the task force.Their job was to study the cancer-causing potential of 85 chemicals.All 85 are said to be common in the environment.

Ms Gulliver explains that chemicals have the potential or ability to form dangerous mixtures.Even simple minerals can become dangerous when mixed with chemicals found in plastics or beauty products.

Working in groups,the scientists explored how different chemical mixtures could lead to cancer.Ms Gulliver’s team looked at the ability of different combinations to support the increase of malignant(恶性的) human cells.

She says the current way to identify whether chemicals cause cancer is to test them one at a time.This method leads,she adds,to a long list of supposedly “safe” chemicals.She and her team say that approach needs to change.

“We definitely need certain research...to find out what mixtures of chemicals would be more harmful than others; what groups of chemicals,when together,would produce more harmful effects.And at the moment,that is not known.”

An estimated one in five cancers has been linked to chemical exposure.It may turn out that the cancer-causing villain(恶人) is not a single chemical at all.

5.What effect may one single chemical have on us according to the text?

A.It may destroy our body.

B.It may not cause danger to us.

C.It may let us suffer from cancer.

D.It may let our body make a change.

6.What can we learn about Ms Gulliver’s research?

A.She has found 85 cancer-causing chemicals.

B.She has found reasons for five kinds of cancers.

C.She has found that only one chemical can cause cancer.

D.She is not sure what mixtures of chemicals are more harmful.

7.According to the text,we can infer that the study .

A.is just wasting time and money

B.is still in need of great efforts

C.will cause panic in public

D.will be resisted by the public

8.What is the best title for the text?

A.Mixtures of Safe Chemicals May Cause Cancer

B.Being Exposed to One Chemicals Is Dangerous

C.How Mixtures of Safe Chemicals Come into Being?

D.What Is the Real Cause for Cancer?

Ⅱ.七选五

(2018·吉林长春期中)

Many times we tend to use our hands to explain our needs and thoughts. 9 So you must be cautious when using hand gestures in communication.

Hand gestures are a way of communicating with others and conveying your feelings.These gestures are most helpful when one is speaking to someone with no language in common.The meanings of hand gestures in different cultures may translate into different things. 10 Former President George W.Bush had to face a major faux pas(失礼) during a visit to Australia.He tried to signal a peace sign by waving the two-finger or V-sign at the crowd.

You may think of this as a simple gesture,but he committed a major error.

11 The meaning of this hand gesture in Australia was asking the crowd to screw themselves,a rude expression used to show you’re very angry! 12 Therefore,it is very important to understand the meanings of gestures before you travel to different countries.

13 Those considered as good gestures in one country may be termed as offensive gestures in some countries.So,if you are a frequent flier to different countries,improve your communication skills by learning the meaning of hand gestures.

A.Here is a very common example.

B.Instead of his palm facing outwards,it faced inwards.

C.The great man received warm welcome by the Australians.

D.We communicate not only by words,but by hand gestures as well.

E.A serious error committed by the then most powerful man in the world.

F.But the same hand gesture may mean something quite offensive to a person from a different cultural background.

G.Before you communicate with people in different cultures,you need to understand the meaning of gestures.

Ⅲ.语法填空

(2018·安徽合肥联考)

I was traveling in a small place in New York.That place had no taxi for a short

14. (distant).One had to take a rickshaw(人力车).

I called out for an old man in the waiting line.Before I got on the rickshaw,I

15. (automatic) asked how much he would charge to take me across to the Mall.I 16. (tell) “10 dollars”.Then I started bargaining.He just gave a hard smile and said,“Whatever you feel like,please give me.It is not necessary 17. (bargain) on this small amount.”

I was a bit ashamed at myself and kept quiet while he continued,“18. (like) those taxis,my vehicle does not run on petrol or diesel(柴油) or even gas;19. runs on my sweat.So please give it to me 20. a smile,for the money has to feed so many 21. (hunger) mouths at home.”

When we reached the Mall,I gave him the money and the smile 22. requested and added a gentle pat on his back.He smiled back as if to give me a receipt and I would preserve his smile for 23. long time.

答案精析

Ⅰ.

语篇解读本文介绍了一款可以自动分类垃圾的“智能垃圾箱”。

1.A [细节理解题。由第一段可知有了这个智能垃圾箱,人们就不用花几个小时分类垃圾

了,因为这个垃圾箱是自动分类垃圾的。故选A。]

2.C [代词指代题。第三段讲的是该垃圾箱的工作原理。而画线词所在句的意思是智能垃圾

箱压缩垃圾,使其占用更少的空间,可知it指代the smart bin,故选C。]

3.B [细节理解题。根据第四段中的“We’ve recently seen a jump in specialist bins sales,with a 25 percent increase in the last few months alone.We have noticed

our customers are becoming more and more focused on sustainability.In response

to this demand...”可知客户越来越关注可持续性,为了应对这一需求,会引入更多智能

垃圾桶,故选B。]

4.D[细节理解题。根据第五段中的“However,at first only a larger version designed for offices will be available.”可知最初是在办公室使用,故选D。]

5.B [细节理解题。根据第三段第一句“On its own,each chemical seems harmless.”

可知单一的化学物品可能是对我们无害的,故选B。]

6.D [细节理解题。根据倒数第二段内容可知她也不清楚哪些化学物品混合在一起会更有

害,故选D。]

7.B [推理判断题。根据倒数第二段科学家所说的“And at the moment,that is not known.”以及最后一段内容可知,这个研究还需付出很大的努力,故选B。]

8.A [标题归纳题。本文主要讲了单一的化学物品可能对我们是无害的,但是如果与其他的化学物品混合在一起就可能导致癌症,故最佳标题是“安全化学物品的混合可能会导致癌症”。]

Ⅱ.

语篇解读文章讲述了不同的手势语在不同的文化里意思不同。

9.F [根据上句:很多时候我们倾向于用我们的手来解释我们的需求和想法。再根据下句:所以你在交流中使用手势时必须要谨慎。由此可知:同样的手势在不同的文化背景中可能意思不同。故选F。]

10.A [根据上句:在不同的文化中手势可能转化为不同的含义。空格下文举了一个例子,说明此空起承上启下的作用。故A项“Here is a very common example.”符合题意。] 11.B [根据下句:这种手势在澳大利亚的含义是骂别人,一个粗鲁的表达方式表明你很生气!由此可知上句应该是一个手势语,所以B项“Instead of his palm facing outwards,it faced inwards.”符合题意。]

12.E [根据上文可知,布什在澳大利亚犯了一个严重的手势错误。再根据下文可知,去其他国家旅行以前,明白手势语的意思非常重要。因此此空的意思是:当时世界上最有影响力的男人犯下的一个严重错误。故选E。]

13.G [根据下句可知,在一个国家被认为是好的手势而在一些国家可能是冒犯性的手势。因此在你与不同文化背景的人交流以前,你需要了解手势语的含义。故选G。]

Ⅲ.14.distance 15.automatically 16.was told 17.to bargain 18.Unlike 19.it 20.with 21.hungry 22.as 23.a

答案精析

Ⅰ.

1.D [细节理解题。根据第一段中的“A drug used to treat severe bleeding could save thousands of lives for mothers giving birth.”和“The drug is called tranexamic acid (氨甲环酸).”可知tranexamic acid是治疗产后出血的一种有效药品,故选D。]

2.D [细节理解题。根据最后一段首句“The next step will be...and provide traini ng for doctors and nurses on how to use it.”可知下一步需要做的是让医疗工作者熟知这种药的使用方法,故选D。]

3.C [推理判断题。根据最后一段内容,尤其是最后一句“But researchers are looking for easier ways to administer the drug so it can be more widely used in small clinics and rural areas.”可知这种药品的广泛使用过程还很长,还有许多工作要做。故选C。]

4.C [标题归纳题。本文主要在介绍一种能够大大减少产妇产后出血死亡的药品氨甲环酸,这种药经过实验效果很好。C项能概括全文内容,适合作为标题。]

5.C [细节理解题。根据第三段的内容可知,珠穆朗玛峰得到这个绰号是因为爬山者在山上留下了太多的垃圾。故选C。]

6.D [细节理解题。根据第五段第二句可知,爬山者一路扔垃圾是为了减轻背包的重量,使自己有体力爬到山顶。故选D。]

7.D [细节理解题。根据倒数第二段最后三句可知,如果登山者想再次攀登珠穆朗玛峰,他们必须带回规定重量的垃圾。故选D。]

8.B [标题归纳题。珠穆朗玛峰的登山者在山上留下了太多的垃圾,为解决这一问题,尼泊尔政府公布了一项新规定:登山者要带回规定重量的垃圾。故选B。]

Ⅱ.

9.D [根据第一句可知,在我们的一生中,我们和自己在一起的时间最多,但是我们的确对自己了解甚少。所以才会有文章的标题“Get a Thorough Understanding of Oneself”彻底了解自己。故D项符合文章的主旨。]

10.F [根据本段第一句可知,当我们的生活向上攀升时,我们会高估我们自己。可知F项“When you are going downhill you tend to underestimate yourself for your own incompetence.”中“downhill”,“underestimate”与前文“upwards”,“overestimate”相呼应。故选F。]

11.G [本段的标题是“Gain a correct view of oneself.”要对自己有正确的了解。说明本段主要叙述了解自我的作用。只有G项“只要你充分了解自我,就没有什么克服不了的困难”与本段中心思想一致。]

12.A [本段标题是“Self-appreciate”自我欣赏。再根据空格前句可知,不管你是参天大树还是一叶小草,是一座高山还是一块小石子,你都代表了一种自然形态,都有自己的存在价值。故A项“It has its own value.”符合上下文串联。]

13.B [根据本段中“In t ime of anger,do yourself a favor...in time of sadness,do yourself a favor...in time of tiredness,do yourself a favor...”可知本段主要介绍的是在需要的时候自我帮助。故B正确。]

Ⅲ.14.a 15.kinds 16.threatened 17.angrily 18.whose

19.impression 20.to 21.smiling 22.but 23.were passing

高考英语阅读理解训练50篇

阅读理解训练50篇(1) 1 Doctors say anger can be an extremely damaging emotion, unless you learn how to deal with it. They warn that anger can lead to heart disease, stomach problems, headaches, emotional problems and possibly cancer. Anger is a normal emotion that we all feel from time to time. Some people express anger openly in a calm reasonable way. Others burst with anger, and scream and yell.But other people keep their anger inside. They can not or will not express it. This is called repressing anger. For years many doctors thought that repressing anger was more dangerous to a person's health than expressing it. They said that when a person is angry, the brain releases the same hor- mones (荷尔蒙).They speed the heart rate, raise blood pressure, or sugar into the blood, etC.In general the person feels excited and ready to act. Some doctors say that both repressing and expressing anger can be dangerous. They believe that those who express anger violently may be more likely to develop heart disease, and they believe that those who keep their anger inside may face a greater danger of high blood pressure. Doctors say the solution is learning how to deal with anger. They say the first step is to admit that you are angry and to recognize the real cause of the anger, then decide if the cause is serious enough to get angry about. If it is, they say, “Do not express your anger while angry. Wait until your anger has cooled down and you are able to express yourself calmly and reasonably.” Doctors say that a good way to deal with anger is to find humor in the situation that has made you angry. They said that laughter is much healthier than anger. 1.“Damaging emotion” means t hat _________. A.the emotion is harmless B.the emotion is harmful C.the feeling is very strong D.the feeling is hard 2.What statement is right? A.Were you angry, you would be cancered (得癌症). B.Once you are angry, you must be cancered. C.Angry as you are often, you can't be cancered, D.Anger may cause you a cancer. 3.Expressing anger violently _________ repressing it according to some scientists. A.is just the same as B.is more harmful than C.is no better than D.is much better than 4.According to the author, you'd better _________. A.never be angry B.cool it down before you express it C.laugh and laugh when you get angry D.admit you are wrong when you are angry 二

科普类阅读练习

科普类阅读练习 本文从网络收集而来,上传到平台为了帮到更多的人,如果您需要使用本文档,请点击下载按钮下载本文档(有偿下载),另外祝您生活愉快,工作顺利,万事如意! 阅读下面的文字,完成14题。 只要回顾一下哲学在其古希腊的起源便可以看出,哲学最初就是一种力图摆脱自然观点、习常意见的做法。无论是巴曼尼德斯和苏格拉底还是柏拉图和亚里士多德都带有这种意图,而且哲学家也从一开始就被非哲学的公众视为不同寻常的人,无论是在好的还是在坏的意义上。就此而论,哲学和哲学制作者的本意也就在于原创,即不断地超越现有的、给定的视域,并拓展出异常的、非凡的维度。哲学思维也就意味着寻找并发现新的思路、探求并指明新的可能。它的这个特征在近代的大思想家如笛卡儿、休谟、康德、马克思等人那里得到保留和展开,以至于哲学越来越被看作是标新立异的活动。而在二十世纪由胡塞尔和海德格尔等人所倡导的现象学中,这个精神得到了再一次的弘扬。所谓现象学原则,归根到底就是一种对思想原创性的要求,它的”面对事实本身”的口号无非就意味着一种撇开一切已有的传统、习俗和教义,彻底地从头开始的尝试和意图。正是在这个意义上,有

人主张现象学就是哲学的基本思想。 当然哲学史上也曾有人声言,哲学与原创无缘,例如席勒或狄尔泰便把哲学看作单纯□的,而非□的,这也可能在哲学的古希腊源头上找到依据,甚至整个希腊哲学都可以看作是对”给出根据”的要求。以后它也与”健全理智”的预设联系在一起。但这归根结底只是一个对原创性概念的术语使用问题。事实上没有人否认在哲学分析和哲学论证上也有原创的和非原创的之分。由此说开去,不仅哲学家可以具有原创性,甚至历史学家也可以是如此。 我据此而想说的是:哲学强调原创,这原则上不成为问题。而且思想的原创性是每一个致思者多多少少迟迟早早都会面对的问题。除非--这是我们所要考虑的另一类情况--我们从一开始就像卡斯悌尔那样,以一种根本不想当将军的士兵心态,坚信”与其去创造藐小的东西,不如去理解伟大的东西”。 1.框内填入词语最恰当的一项是 A.模仿和因循征服和冒险 B.保守和规范新奇和反叛 C.分析和论证创造和建构 D.发展和深化革命和反叛 2.关于哲学的原创性,不符合原文内容的一项

高考英语阅读理解专项训练100篇(附答案)

高考英语阅读理解专项训练100篇 (名师传授解题技巧+实战练习,值得下载) 一、阅读理解解题技巧 阅读理解题是考查学生对活的语言材料的理解能力,即通过阅读材料获得信息的能力。具体说来,阅读理解能力测试的主要要求是:(1)掌握所读材料的主旨大意,以及用以说明主旨大意的事实和细节;(2)既理解具体事实,也理解抽象的概念;(3)既理解字面意思,也理解深层含义,包括作者的态度、意图等;(4)既理解某句、某段的意义,也理解全篇的逻辑关系,并能根据文章进行推理和判断;(5)既能根据材料所提供的信息去理解,也能结合中学生应有的常识去理解。根据这几项能力测试的要求,试题中常采用如下几种题型:事实询问题、推理判断题、数据推算题、识图解意题和主旨大意题。根据这一测试要求和题型设计,答题时可以采取如下解题技巧和对策。 1.首先解题时要充满自信。由于平时有些同学对做阅读理解时存在一种畏惧心理,因此考试做题时心理就难免会产生紧张感,特别是阅读时再遇到几个生词就头脑发胀,从而使自己的思路更加模糊不清。其实这是完全没有必要的,因为阅读中遇到几个生词或几个难以理解的句子是常有的事,也是正常现象。因为按大纲要求,试卷中允许有不超过3%的生词,只要认真分析,仔细阅读,这些生词和句子很可能并不影响你的解题。所以答题之前首先要有必胜的信心。 2.扫读全文,理解全文主旨大意。拿到一篇文章,首先要快速扫读全文,虽为扫读,但不可漫不经心,阅读时也应聚精会神,力求可能多地获取材料信息,只是这次遇到生词和难句先不必去处理,不要因纠缠文中的个别生词和难句而影响了对全文的主旨大意的了解。

3.对症下药,各个击破。了解全文的大概意思之后,再把短文的问题简单看一遍,弄懂题意,然后带着问题再去寻读全文。这次阅读过程中要善于抓文章中的关键词句。寻读也就是迅速的查找需要了解的信息,是为某些特定的问题而阅读,因此阅读时要有较强的针对性,对与问题有关的数据,词句等仔细阅读,认真理解,同时结合不同考查内容的题型,采取如下解题对策: (1)事实询问题:这类试题通常是以疑问词what,who,when,where,why,how 等引起的特殊问句,就文章中某一词语、某一句子、某一段落或某一具体细节和事实进行提问。解答此类试题首先要弄清题目和每一个选项的含义,然后按题目要求寻找与之相关的细节,正确估计答案来源,同时注意题目和文章中的暗示作用。特别注意辨别各种信息,确认各种信息。 (2)推理判断题:此题要求我们通过表面文字信息去推测文章隐含的意思,对文章的发展情节及作者的态度、意图等做出合乎逻辑的的推理判断。这种题要求我们在阅读时要抓住文章的主题和细节、从分析文章的结构入手,根据上下文的内在联系,充分挖掘文章的深层含义。对暗含在文章中事件的因果关系,人物的动机,以及作者未言明的倾向、态度、意图、观点进行合乎逻辑的推理、分析和判断。同时善于抓住文中实质性的东西,不要被带假象的表面信息或似是而非的东西所迷惑。并且注意推断作者态度时要力求从作者的态度、观点去思考,切勿想当然,凭个人的观点习惯看法来回答的问题。 (3)数据推算题:此题要求我们就文章提供的数据,以及数据与文章中其他信息的关系做出计算和推断,然后做出选择。这就要求我们解题时,要在理解好题意的前提下去对与数据有关的信息认真分析,若数据信息较多,还要注意弄清数据之间的关系,同时分清有用与无用信息,最终作出正确判断。 (4)主旨大意题:此题用以考查我们对文章主题或中心思想的领会和理解能力。在解答此类试题时要注意每段的中心句,抓住每一段的主题句。一般主题句都用来表达一段主旨大意,因此,只要找准每段的主题句,文章的中心思想和文章的最佳标题也就不难确定了。

2020届高考英语一轮阅读理解热门话题针对训练-科教科普类(1)

科教科普类 1、You can remember the face, but can‘t put a name to it. Many of us have been caught in this embarrassing situation. But researchers say it is often easier to remember someone's name than what they look like. Twenty-four volunteers were shown 40 pictures of strangers, paired with random(随机的) names. They were given time to memorize the faces and names before being tested on which they thought they had seen before. The participants could remember up to 85 per cent of the names but only 73 per cent of the faces. When they were shown a different picture of the same person, the participants could recall only 64 per cent of faces, according to the study, led by the University of York. That may be because faces are only recognized visually, while names can be both spoken and written down so appear in our visual and audio memory. When people were shown famous people, they also remembered their names more accurately than their photographs. Co-author Dr Rob Jenkins, from the university's psychology department, said, "Our study suggests that, while many people may be bad at remembering names, they are likely to be even worse at remembering faces. This will surprise many people as it is against our initial understanding. Our life experiences with names and faces have misled us about how our minds work." Remembering names gets harder with age, leading to many uncomfortable moments for middle-aged people when they run into acquaintances. But to study whether names are harder to recall than faces, the researchers, whose findings are published in the Quarterly Journal of Experimental Psychology, used a “fair test” where the participants were presented with strangers’ names and faces. 1.What can we know according to the research in Paragraph 3? A.It is certain that names are harder to recall than faces. B.Remembering names is more easily than remembering faces.

高考英语阅读理解专项训练及答案及解析

高考英语阅读理解专项训练及答案及解析 一、高中英语阅读理解 1.阅读理解 Traditional Chinese medicine (TCM) is gaining global popularity. According to a government white paper, TCM has been introduced in 183 countries and regions around the world. Westerners' understanding of TCM, however, may be limited to acupuncture, cupping and massage(针灸,拔罐和按摩). For instance, the purple, injury-like marks left on U. S. swimmer Michael Phelps,back from cupping for the purpose of relaxing his muscles and reducing pain became the center of attention during the Rio Olympics in 2016. As a matter of fact, Chinese herbs play a more important role in getting rid of diseases and keeping the body in good condition in the TCM treatment system than physical treatment. It is therefore disheartening to know that while 103 World Health Organization member countries have given approval to the practice of acupuncture, not many recognize Chinese herbal medicine. TCM falls far behind Western medicine owing partly to the slow development of Chinese herbs. Herbs are made into pills, powder and soup, and the kind of herbs used, their quality and quantity, and the processing of the ingredients (原材料) jointly determine the effectiveness of the prescription. Compared with Western medicine, which has standardized drug production processes and treatment methods, TCM lacks standardization, with the chemical composition and functions of its medicines being unclear and their effects being unstable. Fortunately, standardization has improved in recent decades, with an increasing number of factories producing patented TCM drugs. Another factor that has prevented the development of TCM prescription drugs is the lack of creativity. While Western medicine-making companies come up with new products every year, TCM drug producers tend to make medicines according to prescriptions handed down from the past. Chinese chemist Tu Youyou's winning the 2015 Nobel Prize in Physiology or Medicine for her research into malaria (疟疾) treatment may drive creativity to some extent in China's TCM industry. However, the current state of affairs cannot be changed within a short time. (1)Why does the author mention the example of Michael Phelps? A. Because he was injured in his swimming. B. Because cupping is a kind of important TCM treatment. C. Because westerners know a little about TCM. D. Because westerners attach great importance to TCM. (2)Why don't some member countries of WHO recognize Chinese herbal medicine? A. Because Chinese herbs can get rid of diseases. B. Because they only approve the practice of acupuncture. C. Because Western medicine is more effective. D. Because medicine made out of Chinese herbs develops slowly. (3)Compared with Western medicine, what is the weak point of TCM in Paragraph 4? A. The methods of planting herbs. B. The effectiveness of prescription. C. Lacking in standardization. D. Its stable functions.

阅读理解之科普类说明文答案解析

1. 【解析】 试题分析:这是一篇说明文。本文通过举例说明了太空生活的奇妙:在太空睡觉时,对宇航员来说主要的挑战在于恰当的睡眠姿势;宇航员在一个地方运动久了会出现碳毒性头痛;宇航员的大脑接收到矛盾的信息时会感到恶心。最后告诉我们美国国家宇航局对宇航员主要的担心是宇航员回家后的修养期和如何在太空长久地保持健康。 63.A细节理解题。根据第二段第一、二句“First consider something as simple as sleep. Its position presents its own chal lenges.”可知在太空睡觉时,对宇航员来说主要的挑战在于恰当的睡眠姿势。故选A项。 64. C细节理解题。根据第三段中“But station residents have to be careful about staying in one place too long. …You can end up with what astronauts call a carbon-dioxide headache”可知宇航员在一个地方运动久了会出现碳毒性头痛。故选C项。 65. D细节理解题。根据第四段中“Your inner ear thinks you’re failing. Meanwhile your eyes are telling you you’re standing straight. That can be annoying-that’s why some people feel sick.”可知宇航员在大脑接收到矛盾的信息时会感到恶心。故选D项。 66.B细节理解题。根据最后一段倒数第一、二句“The focus on fitness is as much about science and the future as is about keeping any individual astronaut healthy…NASA is worried about two things :… and, more importantly, how maintain strength and fitness…”可知美国国家宇航局对宇航员主要的担心之一是如何在太空长久地保持健康。故选B项。 【考点定位】说明文阅读 【名师点睛】科普类说明文历来是高考阅读理解命题的重点,文章逻辑性强,条理清楚,主要考查学生对语篇的整体把握和领悟能力以及对特定细节的认读和处理能力。考生应注意:1.平时多读科普知识类文章,学习科普知识,积累常见的科普词汇,从根本上提高科普英语的阅读能力。2.熟悉科普类文章的结构特点。科普类文章一般由标题(高考题中一般不给出标题)、导语、背景、主体和结尾五部分构成。导语一般位于整篇文章的首段。背景交待一个事实的起因。主体则对导语概括的事实进行详细叙述,这部分是命题的重点,考生应该重点把握。结尾往往也是中心思想的概括,并与导语相呼应,命题者常在此要设计一道推理判断题。3. 在进行推理判断时,考生一定要以阅读材料所提供的科学事实为依据,同时所得出的结论还应符合基本的科普常识。 2. 【解析】 试题分析:文章解释了生活在海洋的透明生物的特点,透明原理,以及形成机制。 63.B 细节理解题。文章第一段第三行:Mostof them are extremely delicate and can be damaged by a simple touch。得知B选项:透明动物是很容易受伤的。故选B。 64.D 词义猜测题。该词出现在文章第三段第三行。前文提到了:你能看到的物体一种是对光线进行了散射;而另外一种是对光线的吸收。既然吸收了,那在光的传播过程中就完全阻止了,因此这里dead是完全的意思。故选D。 65.C 推理判断题。根据第五段第一句To become transparent, an animal needs to keep its body from absorbing or scattering light。可知,想变透明就要避免散射或吸收光线,因此其中的一个方法是C选项,避免光线的吸收。故选C。 66.D 推理判断题。根据最后一段第一句中的make all the different tissues in their bodies slow down light exactly as much as water does可以推断出D为正确答案。其中slowdown对应reduce。故选D。 【考点定位】科技类说明文 【名师点睛】做科技类说明文时,考生应能:理解语篇主旨要义,理解文中具体信息,根据上下文提供的线索推测生词的词义,根据文中事实和线索作出简单的判断和推理。此次出现了新型科技类说明文。往年科技类说明文的阅读难点在于专业类词汇,但是今年的“新型耳机”在问题设置上难度不大,属于文章难但题目不难的题目。所以要理解好文章做好此题就不是难题。

(英语)高三英语阅读理解专项训练及答案

(英语)高三英语阅读理解专项训练及答案 一、高中英语阅读理解 1.阅读理解 The setting was a packed gymnasium just before the start of a game against another school. There were five girls who were members of the Danville High School basketball team—all of them starters. They were not in uniform to play that night and would not be on the team for the rest of this season. They were there to admit their breaking of team rules. They were there to support their coach's decision to take them off the team. They were there to let the town know there was a problem in their little community that needed to be addressed. And they did it with sincere regret rather than defensiveness. While the school had been out for the New Year's holiday, the five girls had gone to the party with several of their friends. There was alcohol there. And they all drank some. Coach Rainville has a zero tolerance rule on drugs and alcohol for her members though it was a hard decision to make. When classes resumed and accounts of holiday parties were shared, rumors about the five girls began closing in on them. The coach said she couldn't back down on her rules. And the players—two junior students and three senior students—agreed. That night in the gym was part of their public support of the coach's decision. “We hope you will understand that we are not bad kids. What we did was definitely not worth it. We hope this event will make everyone realize that there is a big drug and alcohol problem in our community,” one of the senior students said, “And if you work with us to try to solve this problem, you will help us feel that we have not been thrown off our basketball team for nothing.” The five left the floor to deafening applause. The team may not win another game this year. But they've learnt something about personal responsibility, the effect of one's action on others, and honesty that will serve them well throughout life. (1)It can be inferred from the passage that the five girls who were kicked off the team were ________. A. very good players on the team B. addicted to alcohol and drugs C. three junior students and two senior students D. scolded by their parents for drinking alcohol (2)What did the girls do to support their coach's decision? A. They didn't fight for Danville High School any more. B. They all gave speeches to apologize in the local press. C. They admitted their mistake in public in the gymnasium. D. They would never drink any alcohol throughout their life. (3)Which word best describes the coach Rainville? A. Indifferent. B. Strict. C. Stubborn. D. Cruel. (4)Which would be the best title for the passage? A. Growing up with pain B. A bad mistake C. Team rules are everything D. Basketball girls in high school 【答案】(1)A

(英语)高考英语阅读理解(科普环保)解题技巧讲解及练习题(含答案)

(英语)高考英语阅读理解(科普环保)解题技巧讲解及练习题(含答案) 一、高中英语阅读理解科普环保类 1.犇犇Choose the one that fits best according to the information given in the passage you have just read. While faking and fierce looks are among animals great defenses, many species know that everyone runs from a big stink (臭气) too. Vulture (秃鸳) Vultures, are street sweepers that feast on the rotting flesh of dead animals, which benefits us by ridding our highways and landscapes of animal bodies and the bacteria they might carry. When vultures feel threatened they vomit, and the smell of vomited-on dead bodies puts of most predators. Throwing up allows the vulture to fly away more quickly-and the vomit can hurt the aggressor's eyes and face. Opossum (负鼠) In some ways opossums have it easy. In order to become "dead", they don't have to fax anyone a death certificate. They just lie there with their tongues hanging out with the smell of dead flesh, sometimes for hours, effectively convincing potential predators they can find a much fresher meal elsewhere. Even if they keep getting attacked, they won't move any more than a human statue until the threat has passed. Hoatzin (磨雉) Hold your nose and meet the hoatzin, a bird of distinctions, not the least of which is that it smells like fresh cow shit. The animal mostly eats leaves and it's the only bird known to digest by fermentation, like a cow. This process is what causes its smell and has earned it the nickname the "stink bird Millipedes (千足虫) Millipedes are tricky. For starters they look wormy. Their name is deceptive, too: Their legs number about 750. Their major defense is to curl up into a ball. They, though, also release a harm eyes, and leave a horrible smell on their attackers. Sea Hare (海兔) The graceful sea hare is plain in taste in the first place, so it's not the most popular dish in the seafood chain. Nonetheless this type of sea creature has a pretty creative smell-related defense that is almost the opposite of its smelly companions on this list. The sea hare gives out a slimy, purple ink, the substance which makes food less palatable to predators. Researchers using lobsters (2-f) as model predators found that the sea blocks the lobsters receptive mechanism. In other words, the sea hare gives its attacker the equivalent of a stuffy nose so they don't know how appealing it is. (1)The sea hare defends itself from predators by ________. A. becoming plain in taste at the discovery of a predator B. giving out purple ink to make itself invisible to predators C. releasing substance to make predators unable to smell it D. giving off smelly gas to try to drive predators away

高考英语阅读理解练习题及答案及解析

高考英语阅读理解练习题及答案及解析 一、高中英语阅读理解 1.阅读理解 I was born on the 17th of November 1828, in the village of Nam Ping, which is about four miles southwest of the Portuguese Colony (殖民地) of Macao, and is located on Pedro Island lying west of Macao, from which it is separated by a channel of half a mile wide. As early as 1834, an English lady, Mrs. Gutzlaff, wife of a missionary to China, came to Macao. Supported by the Ladies' Association in London for the promotion of female education in India and the East, she immediately took up the work of starting a girls' school for Chinese girls, which was soon followed by the opening of a boys' school. Mrs. Gutzlaff's comprador(买办) happened to come from my village and was actually my father's friend and neighbor. It was through him that my parents heard about Mrs. Gutzlaff's school and it was doubtlessly through his influence and means that my father got me admitted into the school. It has always been a mystery to me why my parents should put me into a foreign school, instead of a traditional Confucian school, where my big brother was placed. Most certainly such a step would have been more suitable for Chinese public opinion, taste, and the wants of the country, than to allow me to attend an English school. Moreover, a Chinese belief is the only avenue in China that leads to political promotion, influence, power and wealth. I can only guess that as foreign communication with China was just beginning to grow, my parents hoped that it might be worthwhile to put one of their sons to learning English. In this way he might become an interpreter and have a more advantageous position to enter the business and diplomatic world. I am wondering if that influenced my parents to put me into Mrs. Gutzlaff's School. As to what other sequences it has eventually brought about in my later life, they were entirely left in the hands of God. (1)How was the author admitted to Mrs. Gutzlaff's school? A. Through his father's friend's help. B. Through his own efforts to exams. C. Through his father's request. D. Through Mrs. Gutzlaff's influence. (2)Why did the author's parents put him into an English school? A. An English school was more influential. B. Foreign trade with China was developing fast. C. It met with Chinese public opinion. D. He could become a successful interpreter. (3)What did the author think of his parents' decision to put him into an English school? A. It was skeptical. B. It was mysterious. C. It was thoughtful. D. It was wonderful.【答案】(1)A (2)D (3)B 【解析】【分析】本文是一篇记叙文,小时候父亲送作者去英语学校而不是中文学校,并分析了具体原因。 (1)考查细节理解。根据第三段中的“Mrs. Gutzlaff's comprador(买办) happened to come from my village and was actually my father's friend and neighbor. It was through him that my parents heard about Mrs. Gutzlaff's school”可知,作者是通过父亲朋友的帮助进入到Mrs.

相关文档
最新文档